Wydarzenia 2019
16 października br. w Wiejskim Domu Kultury w Nieżywięciu o godz. 10.00 odbyło się spotkanie hodowców i producentów trzody chlewnej, które prowadził Powiatowy Lekarz Weterynarii - Pan Grzegorz Głogowski. Tematem spotkania był ASF (afrykański pomór świń) oraz pozyskiwanie mięsa na własne potrzeby (kwalifikacje ubojowe dla rolnika). Organizatorem spotkania była Gmina Bobrowo. Obecni byli na nim przedstawiciele Urzędu Gminy w Bobrowie (w tym Wójt Gminy - Pan Paweł Klonowski) oraz Przewodniczący Rady Gminy Pan Ryszard Włodarczyk. Ponadto obecni byli również delegaci Izby Rolniczej: Pani Maria Żukowska – Repeczko oraz Pan Piotr Mazur. Na spotkaniu pojawiło się ponad 30 zainteresowanych tematyką rolników.
Lekarz weterynarii omówił powody szerzenia się wirusa w populacji świń oraz program bioasekuracji, czyli podstawowe zasady ochrony stad przed wirusem ASF. Spotkanie rozpoczęło się od ogólnych informacji dotyczących historii choroby, obszaru jej występowania, objawów oraz jej zapobieganiu. Afrykański pomór świń ASF to szybko szerząca się i zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Nie stwierdzono, by człowiek był podatny na działanie wirusa ASF, dlatego choroba ta nie stwarza realnego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzkiego. Przynosi jednak duże straty gospodarcze i ekonomiczne. Zakażone świnie są ubijane, ponadto nie można eksportować żywych zwierząt ani wieprzowiny jeszcze przez okres roku po wygaśnięciu ogniska choroby. Pan Grzegorz Głogowski krótko przedstawił sytuacje na terenie powiatu i gmin sąsiednich, a następnie zapoznał zebranych ze specyfiką choroby afrykańskiego pomoru świń. Ponadto przedstawił zasady określania wielkości stref zapowietrzonej i zagrodzonej wokół wyznaczonych ognisk. Wytłumaczył również różnice pomiędzy strefami zapowietrzoną i zagrożoną (3 km + 7 km wokół ogniska) a obszarami ochronnym, objętym restrykcjami, zagrożenia (tzw. obszary czerwony, niebieski i żółty) wynikającymi z przepisów unijnych. Apelował również do rolników o przestrzeganie zasad bioasekruacji przy hodowli trzody chlewnej. Rolnicy otrzymali również odpowiedź na licznie zadawane pytania dotyczące tego zagadnienia. Aktualne informacje na temat afrykańskiego pomoru świń dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem www.wetgiw.gov.pl
W drugiej części spotkania zostały omówione kwestie dotyczące zasad uboju świń w celu produkcji mięsa na własny użytek, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka ewentualnego rozprzestrzeniania się choroby ASF. Rolnik decydując się na ubój na potrzeby własne w swoim gospodarstwie musi zapewnić, że przeprowadzi go osoba uprawniona. Omówione zostały również kwestie zasad uboju z konieczności oraz dopuszczalne metody ogłuszania i sposobu zabijania zwierząt w celu pozyskania mięsa. Mięso świń poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, obowiązkowo trzeba zbadać na obecność włośni.